Sasiedzi - Parodie IVONA

Temat: książka wegetariańska na allegro"potrawy z ryb"
A może dla tej pani kurczaki to jednak zwierzęta lądowe, bo raczej w klatkach w któych spędzają życie nie da się latać .

I znalazł się następnym kwiatek tutaj, w tym samym dziale wegetariańskim, potrawy półmięsne.
Napiszę chyba do Allegro, żeby stworzyli dział książki kucharskie półwegetariańskie .
Źródło: wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=3591



Temat: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
" />1. Pączki babuni

Składniki:
2.5 - 3 szklanki mąki,
1 szklanki mleka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki oleju,1 łyżka drożdży,
1 cytryna,
1 cukier waniliowy,
1 l oleju do smażenia,
0.75 szklanki cukru pudru,
0.5 szklanki powideł różanych lub śliwkowych.
Przyrządzenia:
Rozpuść drożdże w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Dodać 0.5 szklanki mąki, cukier, cukier waniliowy i otartą skórkę ze sparzonej wrzątkiem cytryny. Wymieszać wszystko dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Kiedy mieszanina w garnku znacznie urośnie, dodać do niej tyle mąki, aby dało się zagnieć dość miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto. Pod koniec zagniatania dodać olej i wgnieć go dokładnie w ciasto. Włożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu. Gdy urośnie, po ok. 20 min., jest gotowe do wałkowania. Ciasto podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować na placek o grubości 1 cm, mniej więcej tego samego kształtu. Na dwóch plackach w kilkucentymetrowych odstępach ponakładać niewielką ilość powideł (1 czubata łyżeczka). Ostrożnie nakryć je dwoma pozostałymi plackami. Teraz szklanką wycinać z ciasta krążki tak, aby powidła znalazły się w nich pośrodku (jeżeli będziesz mocno naciskać szklanką, pączki powinny być dobrze zlepione na brzegach). Sprawdzić każdy pączek i jeżeli to konieczne, skleić staranniej. Z pozostałych skrawków ciasta ulepić kulkę, zagnieć i rozwałkować, od nowa powtarzając całą procedurę. Pączki układać na posmarowanej olejem stolnicy, aby wyrosły przez 10 min., zanim zaczniemy je smażyć. Gdy usmażone pączki przestygną, posypać je obficie cukrem pudrem.
http://kuchnia.kisa.pl/ A tu inne przepisy na pączki, ciasta, kanapki, tosty, zapiekanki, napoje, potrawy z grzybów, z jaj, jarskie i półmięsne,z mięs i dziczyzny, z ryb oraz...

Smacznego
Źródło: forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=405


Temat: Dieta niskotłuszczowa z ograniczeniem błonnika
Dieta niskotłuszczowa z ograniczeniem błonnika, to dieta stosowana jest przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego lub dróg żółciowych, zapaleniu trzustki, kamicy pęcherzyka żółciowego i innych chorobach dróg żółciowych i trzustki. W ostrym stanie zapalnym trzustki stosowana jest kilkudniowa głodówka i żywienie pozajelitowe. Później stosuje się żywienie odżywkami czyli tak zwaną dietę kosmonautów. Przy stanach pod ostrych stosuje się dietę z ograniczeniem tłuszczów i polisacharydów roślinnych. O składzie diety decyduje stan zdrowia chorego oraz indywidualna nietolerancja niektórych pokarmów np. mleka lub występowanie zespołu jelita nadwrażliwego. Przygotowanie posiłków powinno zapewniać lekkostrawność pokarmów. Przeciwwskazane są potrawy smażone lub pieczone, jako potrawy ciężko strawne i podrażniające.

Dieta pod względem energetycznym powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb chorego. Przeważnie średnie zapotrzebowanie energetyczne mieści się w granicach 1800 do 2300 kcal. Najważniejszym składnikiem pokarmowym jest białko, którego podaż powinna być dosyć wysoka, 1 g na 1 kg masy ciała. Węglowodany powinny dostarczać około 400 do 500 kcal w postaci produktów zbożowych, zawierające cukry złożone, należy unikać cukrów prostych. Zabronione są warzywa zawierające dużo błonnika. Warzywa podaje się ugotowane i przetarte. W chorobach dróg żółciowych i trzustki występuje zaburzenie możliwości trawienia i przyswajania tłuszczów. Ilość tłuszczów w dobowej diecie dla osób dorosłych nie powinna przekraczać 50 gramów.

W tej ilości trzeba uwzględnić tłuszcz ukryty w wielu pokarmach. Z tłuszczów, źle tolerowane są tłuszcze zwierzęce oraz często tłuszcze roślinne. Najlepiej tolerowane są stosunkowo łatwo przyswajalne, trójglicerydy średniołańcuchowe - MCT. Po ustąpieniu stanu ostrego wprowadza się stopniowo tłuszcze zawarte w produktach mlecznych, później masło. W stanach przewlekłych zapalenia dróg żółciowych bez kamicy, można zwiększyć ilość tłuszczów powyżej 50 gramów dziennie, w prowadzając również oleje np. sojowy lub słonecznikowy. W przewlekłych stanach zapalnych trzustki proponowane proporcje ilości energii z głównych składników pokarmowych wynoszą: 50% węglowodanów, 30% białka, 20% tłuszczu. Jeżeli chory ma dodatkowo cukrzycę zmniejsza się ilość węglowodanów a zwiększa podaż białka. W diecie niskotłuszczowej mogą wystąpić braki witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, A, D, E i K co powoduje konieczność ich suplementacji.

W diecie niskotłuszczowej z ograniczeniem błonnika dozwolone są pokarmy: mąka pszenna wysokiego przemiału, mąka ziemniaczana, pieczywo czerstwe, pszenne, jasne, biszkopty, herbatniki nie zawierające tłuszczu, kasza manna, ryż, kukurydziana lub inne, o małej zawartości włókna – przetarte, mleko świeże lub zsiadłe, odtłuszczone, kefir, jogurt, biały ser z chudego mleka, białko jaj lub całe jaja na miękko w ograniczonych ilościach, chuda cielęcina, wołowina, konina, królik, chude kurczę, indyk, chude ryby - dorsz, sandacz, karmazyn, szczupak, leszcz - gotowane, faszerowane lub w galarecie z odtłuszczone wywaru, chuda szynka i polędwica, szynka konserwowa, surowe masło w niewielkich ilościach, olej słonecznikowy, sojowy lub oliwa z oliwek w niewielkich ilościach, niskotłuszczowa śmietana w ograniczonych ilościach, łagodne przyprawy, sól, sok z cytryny, herbata, kawa, napary z ziół, soki z jarzyn i owoców, ziemniaki gotowane - puree, warzywa o małej zawartości włókien - pomidory bez skórek i pestek, ogórki świeże, papryka słodka bez skórki, młody szpinak i szparagi, zielona sałata, potrawy z warzyw gotowane, surowe, duszone bez tłuszczu, soki, owoce o małej zawartości błonnika - jabłka bez skórek i gniazd nasiennych, banany, arbuzy, grejpfruty, wiśnie, winogrona bez skórek i pestek, brzoskwinie, morele i śliwki bez skórek, syropy owocowe, galaretki, cukier, miód, zupy na wywarach z jarzyn, wywarach z chudego mięsa lub drobiu, zaprawiane mąką, odtłuszczonym jogurtem lub mlekiem, potrawy z mięsa i drobiu gotowane lub duszone bez tłuszczu, potrawy półmięsne z chudego mięsa bez dodatku tłuszczu, sosy na wywarach z jarzyn, odtłuszczonych wywarach z mięsa, zaprawione mąką z wodą lub chudym mlekiem, kompoty z dozwolonych owoców bez skórek i pestek, galaretki, kisiele, budynie na odtłuszczonym mleku.

Pokarmy zabronione w diecie niskotłuszczowej z ograniczeniem błonnika: mąki o dużej zawartości błonnika - z niskiego przemiału, mąka żytnia, pieczywo razowe, żytnie, pieczywo cukiernicze zawierające tłuszcze, płatki owsiane, kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, tłuste mleko, jogurt i kefir z tłustego mleka, wszystkie sery tłuste, żółtka jaj w większych ilościach, wieprzowina, baranina i inne tłuste mięsa, dzikie ptactwo, gęsi, kaczki, tłuste kurczaki, tłuste ryby, pasztety, tłusta szynka, wszystkie kiełbasy i inne wyroby wędliniarskie, konserwy mięsne, większe ilości masła świeżego, masło solone, tłuszcze zwierzęce, margaryny, oleje oprócz dozwolonych w niewielkich ilościach, frytki, chipsy, placki ziemniaczane, warzywa zawierające dużą ilość włókien - kapusta, jarmuż, seler, buraki, kukurydza, groch, fasola szparagowa i sucha, cebula, rzodkiewka, pory, owoce o dużej zawartości włókien - borówki, truskawki, żurawiny, gruszki, agrest, śliwki, jeżyny, maliny, porzeczki, figi, daktyle, jabłka suszone, ostre przyprawy, ocet, pieprz, papryka, curry, imbir, musztarda, przyprawy do zup, chrzan, wszystkie słodycze zawierające tłuszcze i alkohol, czekolada, cukierki zawierające masy owocowe, marmolada, dżemy, konfitury, napoje alkoholowe, kakao.

Źródło: nedds.pl/index.php?showtopic=449571


Temat: Masażysta w Częstochowie
" />Dieta lekkostrawna
Dieta lekkostrawna najczęściej znajduje zastosowanie w schorzeniach układu trawiennego, jednakże odgrywa ona ważną rolę także w profilaktyce wielu chorób. Dieta ta jest prostą modyfikacją żywienia podstawowego. Dieta łatwo strawna, o ile nie ma dodatkowych wskazań dietetycznych, powinna dostarczać taką samą ilość energii i wszystkich składników odżywczych jak to ma miejsce w prawidłowym żywieniu ludzi zdrowych. Różnica między żywieniem podstawowym a żywieniem lekkostrawnym polega przede wszystkim na tym, że z żywienia lekkostrawnego wyklucza się produkty i potrawy trudno strawne, zawierające stosunkowo dużo błonnika, wzdymające, przesiąknięte tłuszczem, które pozostają długo w żołądku, a także ostre przyprawy. Poza tym do sporządzania potraw dobiera się odpowiednie techniki kulinarne pozwalające uzyskać potrawy łatwiej strawne co nie jest konieczne w żywieniu podstawowym. Pewna ilość błonnika w omawianej diecie jest potrzebna, tylko że składnik ten powinien pochodzić w miarę możliwości z młodych, delikatnych warzyw, dojrzałych owoców, pieczywa pszenno- razowego typu "Graham".
Błonnik można zredukować w diecie lub uczynić go mniej drażniącym przewód pokarmowy poprzez:
- dobór młodych, delikatnych warzyw i dojrzałych owoców,
- usuniecie pestek np. z pomidorów, kabaczków, porzeczek,
- usuniecie skórki poprzez obranie warzyw i owoców,
- oddzielenie czyści warzywa zawierającego znaczne ilości włókna strukturalnego np. ze szparagów, kalarepy itp.
- gotowanie, które zmiękcza błonnik,
- przecieranie przez sito,
- stosowanie oczyszczonych produktów zbożowych zamiast grubych kasz,
- drobne, zamiast razowego pieczywa
- pieczywo pszenne, pszenno - razowe,
- stosowanie soków i przecierów zamiast całych warzyw i owoców.
Aby posiłki były przez chorych akceptowane, w technologii dietetycznej wiele uwagi należy poświęcić przyprawianiu potraw w celu podniesienia ich właściwości smakowych, używając do tego łagodnych przypraw, dozwolonych w żywieniu łatwo strawnym. Ze znanych technik kulinarnych najszersze zastosowanie ma: gotowanie w wodzie lub parze. Można również stosować pieczenie w folii lub pergaminie. Smażenie na tłuszczu w tradycyjny sposób jest całkowicie wykluczone z diety łatwo strawnej. Można natomiast "smażyć" np. jaja na parze. Do smażenia na parze można jedynie używać masło. Duże zastosowanie mają tzw. budynie z mięsa, ryby, z ryżu lub makaronu i mięsa, z sera, warzyw i inne. Delikatność budyniów osiąga się poprzez dokładne rozdrobnienie produktów , spulchnienie przez dodanie namoczonej bułki lub kaszy manny i zawsze ubitej piany z białka jaja. Budynie umieszcza się w specjalnych zamykanych formach , wstawia do naczynia z wrzącą wodą i gotuje. Do zaprawiania zup i sosów nie stosuje się zasmażek z tłuszczu i mąki, a zagęszcza się je zawiesiną mąki w wodzie, mąki w mleku lub słodką śmietanką. Warzywa przygotowuje się również bez zasmażek, tylko "z wody" oprószane mąką, z dodatkiem świeżego masła.
Propozycje potraw na poszczególne posiłki:
Śniadanie: zupy mleczne z dodatkiem dozwolonego produktu mącznego, mleko, kawa lub herbata z mlekiem, słabe kakao. Jeśli podawana jest zupa mleczna, napój może stanowić herbata, herbata z cytryną. Pieczywo mieszane ( dozwolone rodzaje pieczywa ), masło, świeżo przygotowany majonez z oleju sojowego, słonecznikowego lub oliwy z dodatkiem soku z cytryny ( bez musztardy ). Produkt białkowy do pieczywa może stanowić biały ser, twarożek homogenizowany, jajko gotowane na miękko, wędlina, upieczona w folii cielęcina na zimno lub klops. Może być dodany dżem lub miód. Do tego posiłku wskazane jest podanie sezonowego warzywa lub soku owocowego.
Śniadanie II: napój -jeden z wymienionych w I śniadaniu lub sok owocowy, warzywny, zsiadłe mleko, kanapka z serem lub wędliną lub napój i kawałek ciasta drożdżowego albo innego dozwolonego w tej diecie ( biszkopt, babka drożdżowa ), budyń mleczny, galaretka owocowa, twaróg z jabłkiem.
Obiad: zupa z dozwolonych produktów: krupnik, jarzynowa, barszcz, pomidorowa, owocowa, odtłuszczony rosół, ziemniaczana. Dania mięsne, rybne, półmięsne lub z sera- dostarczające białka zwierzęcego. Jako dodatek - ziemniaki całe, puree, ryż lub kasza gotowana na sypko, drobny delikatny makaron. Warzywa gotowane, surowa- utarta marchewka, pomidor bez skórki, sałata zielona z olejem lub słodką śmietanką. Na deser może być surowy owoc ( z dozwolonych ), kompot, kisiel mleczny lub z owoców, napój owocowy.
Podwieczorek: napój z kanapką, napój i ciasto, owoc lub jeden z innych wymienionych w obiedzie deserów.
Kolacja: możliwie często potrawa gotowana: leniwe pierogi, budyń z mięsa lub sera, kurczak lub ryba w galarecie, ryba lub mięso w jarzynach, risotto z mięsem i warzywami, zsiadłe mleko z kaszą lub ziemniakami.
Napój jak w I śniadaniu, pieczywo, masło. Jeśli potrawa jest gotowana i zawiera białko zwierzęce może być podany dodatek dżemu lub miodu, jeśli jest np. ryż z jabłkami musi być do pieczywa dodatek sera, wędliny lub ryby. Wskazany jest również dodatek warzyw , owoców lub soku z owoców.
Przykładowy jadłospis dla diety lekkostrawnej
Śniadanie: bułka, masło, parówki drobiowe na gorąco, sałata, dżem,kawa zbożowa z mlekiem.
Śniadanie II: budyń z sokiem owocowym.
Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami, sztuka mięsa , ziemniaki, marchewka gotowana.
Podwieczorek: ciastko drożdżowe, kompot z truskawek.
Kolacja: leniwe pierogi, bułka , kiełbasa szynkowa , masło, herbata z cytryną, banan.
Polecam www.fizjoterapia.czestochowa.prv.pl
Źródło: clubman.pl/forum/viewtopic.php?t=298